Plněné conchiglie se špenátem
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 275 g Špenát listový čerstvý
 - 4 g Šafrán
 - 200 g Těstoviny Conchiglie
 - 250 g Sýr Ricotta
 - 60 ml Olej olivový
 - 90 ml Víno bílé
 - 150 ml Vývar zeleninový
 - 100 ml Smetana čerstvá ke šlehání
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 1 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 1 kávová lžička Oregano čerstvé
 - 1 kávová lžička Majoránka čerstvá
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Rajčatová pasta
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 719 kcal
 - Sacharidy 58 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 972 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 109.9 mg
 - Draslík 1102.9 mg
 - Vláknina 14808.2 mg
 - Vitamín A 14808.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 48.1 mg
 - Vitamín E 3.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme zimní rajskou omáčku. 1 kus cibule, mrkev a celer nakrájíme najemno, můžeme použít i kuchyňský mixér.
 - 
                                2
V hluboké pánvi zahřejeme olej, vložíme 1 stroužek česneku nakrájený na tenké plátky a smažíme na mírném ohni 2 minuty.
 - 
                                3
Přimícháme nakrájenou zeleninu spolu s bazalkou, tymiánem, oreganem a majoránkou. Za častého míchání smažíme na mírném ohni 7 minut, až je zelenina měkká a mírně zlatavá.
 - 
                                4
Vložíme nakrájená rajčata, pastu ze sušených rajčat a cukr. Přimícháme víno a dle chuti osolíme a opepříme. Za stálého míchání uvedeme do varu, poté snížíme teplotu. Povaříme 45 minut, občas zamícháme.
 - 
                                5
Troubu zahřejeme na 190 stupňů. Ve velkém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu. Vložíme těstoviny a vaříme 10 minut. Těstoviny slijeme, hrnec naplníme do poloviny studenou vodou a vložíme do ní těstoviny.
 - 
                                6
V hluboké pánvi zahřejeme máslo, vložíme 1 cibuli nakrájenou nadrobno. Stále mícháme a smažíme na mírném ohni 5 minut, až je cibule měkká. Přimícháme čerstvý očištěný špenát nakrájený na kousky, utřený česnek, šafránový prášek a nastrouhaný muškátový oříšek. Dle chuti osolíme a opepříme. Zamícháme, zvýšíme teplotu, často mícháme a povaříme 8 minut, až je špenát měkký.
 - 
                                7
Zvýšíme teplotu na nejvyšší stupeň, mícháme a vaříme tak dlouho, až se tekutina vyvaří a špenát je poměrně suchý. Špenát přendáme do misky, přidáme ricottu a promícháme. Ochutnáme a dle chuti dosolíme a dopepříme. Vložíme vejce a znovu promícháme.
 - 
                                8
Rajskou omáčku rozmixujeme, nalijeme do mísy a přilijeme zeleninový vývar spolu se smetanou. Promícháme a popřípadě dochutíme.
 - 
                                9
Polovinu omáčky nalijeme do zapékací formy. Postupně vyndaváme těstoviny z vody, vodu otřepeme a pomocí malé lžičky naplníme těstoviny špenátovou směsí. Polijeme je trochou zbývající omáčky a posypeme nastrouhaným parmezánem. Pečeme v předehřáté troubě 12 minut, až je pokrm horký. Před podáváním necháme 10 minut odstát.