Švédská majonéza se smetanou a koprem
Suroviny
- 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Hořčice v prášku
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 1 l Voda pitná
 - 3 dl Olej olivový
 - 2 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 1.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 526 kcal
 - Sacharidy 2 g
 - Tuky 57 g
 - Sodík 99 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 0 g
 - Cholesterol 98.4 mg
 - Draslík 39.2 mg
 - Vláknina 81.1 mg
 - Vitamín A 81.1 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.3 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do většího hrnce nalijeme litr vody, přivedeme k varu a do hrnce umístíme vhodný rendlík (nebo misku). Do něj vložíme dva žloutky, sůl, pepř, ocet a práškovou hořčici, metlou vše rozšleháme. Poté budeme za stálého šlehání přikapávat olej. Když je majonézu hladká a tuhá, po kapkách přišleháme 2 lžíce vařící vody, která majonézu ztuží.
 - 
                                2
Mladý čerstvý kopr omyjeme a drobně pokrájíme. K majonéze postupně přimícháme kysanou lahůdkovou smetanu i kopr.