Skandinávská hrachová polévka s uzeným a pórkem
Suroviny
- 400 g Hrách loupaný
 - 500 g Vepřová kýta uzená
 - 4 krajíc Chléb konzumní
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Cibule
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Zázvor mletý
 - 3 stroužek Česnek
 - 1.2 dl Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Hořčice kremžská
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 763 kcal
 - Sacharidy 111 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 1366 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 250.4 mg
 - Vláknina 17859.5 mg
 - Vitamín A 17859.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.7 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Loupaný žlutý hrách dobře promyjeme pod tekoucí vodou, vsypeme do hrnce s 1,2 dl vody a necháme namočený minimálně 10 hodin. Druhý den do vody s hrachem přidáme omyté uzené maso, zakryjeme poklicí a pomalu vaříme přibližně 80 minut. Ze začátku vaření odstraňujeme z polévky průběžně pěnu a občas polévku promícháme, aby se nic nepřichytilo ke dnu hrnce.
 - 
                                2
Mezitím očistíme a omyjeme celý pórek, cibuli a česnek. Stroužky česneku a celou cibuli přidáme hned do polévky. Pórek nakrájíme na kolečka. Po hodině varu polévku dochutíme solí, pepřem, majoránkou a mletým zázvorem. Přibližně 15 minut před dovařením přidáme do polévky pokrájený pórek. Cibuli s česnek
 - 
                                3
Uvařené uzené maso vyjmeme z polévky, rozkrájíme na plátky a rozdělíme na dezertní talířky. Přidáme lžíci ostré hořčice, cibuli s česnekem vyjmeme.
 - 
                                4
Polévku rozdělíme do talířů, ke každé porci přidáme na talířku uzené maso. Jako přílohu podáváme čerstvý chléb.