Pečený bramborový nákyp se slanečky
Suroviny
- 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Slaneček
 - 4 ks Cibule lahůdková
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 4 l Voda pitná
 - 5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kg Brambory
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 903 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 71 g
 - Sodík 729 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 386.5 mg
 - Draslík 1324.1 mg
 - Vláknina 12980 mg
 - Vitamín A 12980 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem slanečky rozřízneme od řitního otvoru k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odkrojíme hlavy, dobře je omyjeme a vložíme do mísy s 2 litry čisté vody. Necháme je v chladničce máčet do druhého dne. Během té doby vodu vyměníme. Poté slanečky znovu opláchneme pod tekoucí vodou, podélně je rozkrojíme podél páteře, kterou vyjmeme, a slanečky vykostíme. Osušené slanečky nakrájíme na menší kostičky.
 - 
                                2
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Lahůdkovou cibuli očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. V misce rozkvedláme smetanu s vejci, solí a pepřem.
 - 
                                3
Zapékací mísu vytřeme máslem (2 lžíce) a olejem. Na dno poklademe 1/2 brambor, 1/2 cibule, pokrájené slanečky. Posypeme je zbylou nakrájenou cibulí a zakryjeme druhou polovinou brambor. Vše zalijeme smetanou s vejci. Nákyp posypeme strouhankou a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 35-40 minut dozlatova. Podáváme ho hned teplý. Každou porci polijeme rozpuštěným máslem.