Ragú z humra
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 600 g Humr
 - 1 kávová lžička Nové koření celé
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 4 dl Víno bílé
 - 2 dl Vývar z humrů
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Celer řapíkatý
 - 2 polévková lžíce Sherry brandy
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 510 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 1328 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 221 mg
 - Draslík 716.9 mg
 - Vláknina 3956.2 mg
 - Vitamín A 3956.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.4 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře omytého čerstvého humra (klepeta má svázaná) přivážeme na vhodnou plochou vařečku (aby se ocas nezkroutil dospod) a dáme ho do chladničky na cca hodinu, tak zůstane ztuhlý.
 - 
                                2
Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme očištěnou cibuli, oloupaný česnek, sůl, svazek omytých bylinek, koření (petrželovou nať, řapíkatý celer, bobkový list, nové koření, celý pepř) a bílé víno. Vodu povaříme asi 10 minut, poté vložíme humra přivázaného na dřevěnou vařečku do vroucího vývaru, v němž krásně zčervená. Vařit necháme maximálně deset minut (podle váhy do 600 g). Nesmí se převařit, protože by maso ztuhlo.
 - 
                                3
Humra vyjmeme z vařící vody a ostrým nožem rozpůlíme podél páteře. Rozevřeme ho a vyjmeme střívko. Klepeta před servírováním nakřápneme špičatou hranou ostrého nože, dále vyjmeme maso z celého humra a pokrájíme ho na kostičky.
 - 
                                4
V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku, usmažíme světlou jíšku, postupně za stálého míchání přilijeme 2 dl vývaru z humra a 1 dl smetany. Omáčku ochutíme solí i pepřem. Pomalu vaříme 10 - 15 minut, poté přidáme humří maso, prohřejeme, pánev odstavíme z plotny, přidáme 2 lžíce Sherry brandy a servírujeme.