Pečené plněné brambory slanečkem
Suroviny
- 800 g Brambory
 - 80 g Slanina vepřová
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 8 ks Matjesy - filet
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 1 l Voda pitná
 - 1.2 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 450 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 247 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 63.9 mg
 - Draslík 475.8 mg
 - Vláknina 5909.6 mg
 - Vitamín A 5909.6 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.3 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Stejně velké brambory (8 ks) omyjeme a oloupeme. Dáme je do hrnce, zalijeme 1-1,2 litru vody se solí. Vaříme je do poloměkka přibližně 10 minut. Poté je scedíme necháme vychladnout. Namočené filety ze slanečků pokud možno zbavíme kostiček a pokrájíme je na menší kousky.
 - 
                                2
Filety ze slanečků (matjes, hering) nakrájíme na malé kostičky. Oloupané cibule pokrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Brambory z jedné strany seřízneme tak, aby se daly "posadit". Pomocí malé kávové lžičky brambory vydlabeme, až nám zůstane minimálně 7 mm silná "skořápka". Vydlabanou dužinu dáme do mísy a rozmačkáme ji vidličkou. V pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme slaninu, kterou vysmažíme téměř dozlatova, přimícháme cibuli, zpěníme ji a poté přidáme kousky ze slanečků. Promícháme a vše krátce osmažíme. Celou směs dáme do mísy k vydlabaným bramborům a promícháme se žloutkem, smetanou a pepřem podle chuti.
 - 
                                3
Vydlabané brambory naplníme a posadíme je do pekáčku, který jsme si vytřeli 2 lžícemi másla.
 - 
                                4
Plněné brambory pečeme v předehřáté troubě na 220°C-240°C přibližně 15-20 minut dozlatova. Podáváme je hned horké.