Smažené citrónové cukroví
Suroviny
- 60 g Cukr krupice
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 80 g Cukr moučkový
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 l Voda pitná
 - 0.02 dl Olej slunečnicový
 - 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Citronová kůra
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 25 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 64.4 mg
 - Draslík 63.1 mg
 - Vláknina 3158.4 mg
 - Vitamín A 3158.4 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do misky si dáme vejce, cukr a misku posadíme do hrnce s 1 litrem vody a nad párou vejce vyšleháme do pěny. Poté misku sejmeme, přimícháme do pěny prosátou mouku s práškem do pečiva, smetanu, rozpuštěné máslo, citrónovou šťávu a citrónovou kůru. Těsto dobře promícháme, vypracujeme a dáme na 30 minut do chladničky.
 - 
                                2
Těsto vyklopíme na pomoučený vál. Vyválíme z něj placku o síle 3-4 mm. Kulatou formičkou o průměru přibližně 5-6 cm vykrojíme kolečka. V pánvi si rozpálíme olej a kolečka zprudka smažíme dozlatova. Smažíme je 1-2 minuty.
 - 
                                3
Usmažené cukroví dáme na papírovou utěrku okapat a poté je hned obalíme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem. Cukroví dáme na mísu a podáváme.