Mini dortíčky se žloutkovým krémem
Suroviny
- 170 g Máslo čerstvé
 - 60 g Cukr krupice
 - 270 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 l Voda pitná
 - 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 3 polévková lžíce Mandle
 - 1.5 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 0.08 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 563 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 12 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 251.9 mg
 - Draslík 74.8 mg
 - Vláknina 4139.3 mg
 - Vitamín A 4139.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme těsto: do mísy vložíme kousky změklého másla, cukr i žloutky, směs vyšleháme do pěny, přisypeme hladkou mouku a vypracujeme vláčné hladké těsto. Položíme ho na pomoučený vál a vyválíme placku o síle 2 mm. Kulatým tvořítkem (o stejném průměru, jako mají kulaté nižší formičky na cukroví, tedy přibližně 5 - 6 cm) vykrájíme sudý počet koleček.
 - 
                                2
V hrnci přivedeme k varu litr vody. Do hrnce umístíme nad páru mísu, do níž vložíme žloutky, cukr, Maizenu, smetanu a vanilkový cukr. Směs šleháme nad párou tak dlouho, až krém bude hladký a hustý. Poté misku s krémem sejmeme z hrnce a šleháme ještě do té doby, než vychladne.
 - 
                                3
Kulaté formičky na cukroví vytřeme slabě olejem. Na dno každé formičky vložíme vykrojené kolečko těsta, na něj lžící naneseme krém a zakryjeme druhým kolečkem těsta. Do středu dortíčku vložíme loupanou mandli. Formičky vložíme na pečicí plech, který vložíme do trouby, předehřáté na 160 - 170°C a pečeme do zlatova (cca 15 - 20 minut). Když dortíčky vychladnou, vyklopíme je opatrně z formiček, dáme na mísu, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.