Švédská husa s ovocnou nádivkou
Suroviny
- 100 g Švestky sušené
 - 100 g Meruňky sušené
 - 50 g Hrozinky
 - 250 g Veka
 - 600 g Brambory
 - 1400 g Husa domácí
 - 200 ml Víno jablečné
 - 3 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Majoránka sušená drhnutá
 - 1 ks Cibule
 - 5 ks Jablko
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1018 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 109 g
 - Sodík 448 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 213.3 mg
 - Draslík 1124.8 mg
 - Vláknina 7841.3 mg
 - Vitamín A 7841.3 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vypeckované sušené švestky a sušené meruňky rozsekáme na kousky, vložíme do misky, přidáme hrozinky, zalijeme jablečným vínem a necháme máčet. Husu střední velikosti omyjeme a osušíme. Z okolí břišní dutiny odřízneme nadbytečné sádlo s kůží, husu uvnitř i na povrchu osolíme a opepříme.
 - 
                                2
Oloupanou cibuli nadrobno pokrájíme a necháme zesklovatět v rendlíku na lžíci rozehřátého másla. Veku a 3 jablka zbavená jádřinců nakrájíme na malé kostičky. V misce rozšleháme vejce, přidáme cibuli, veku a jablka. Scedíme naložené sušené ovoce, víno odložíme stranou a ovoce přidáme k vaječné směsi, kterou osolíme, okořeníme sušenou majoránkou, poté nádivku dobře promícháme.
 - 
                                3
Připravenou husu naplníme nádivkou, otvor sepneme jehlicemi a nohy svážeme potravinářským provázkem. Položíme ji na velký pekáč prsíčky dospod a polijeme vínem, ve kterém bylo naložené ovoce. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C po dobu 45 minut.
 - 
                                4
Poté husu obrátíme, teplotu snížíme na 180°C a pečeme ještě 1½ hodiny, přitom průběžně poléváme výpekem. Přidáme půlky oloupaných brambor a dvě jablka, nakrájená na osminky. Následně opět zvýšíme teplotu, tentokrát na 240°C a pečeme ještě 20 minut do zlatohněda.
 - 
                                5
Mezitím ve velké pánvi na másle do zlatova opečeme osolené vařené brambory.
 - 
                                6
Husu naporcujeme na talíře, přidáme nádivku, obložíme pečenými jablky a půlkami brambor, přelijeme výpekem.