Vánoční budáčky s mákem a hrozinkami
Suroviny
- 50 g Hrozinky
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 500 g Mouka polohrubá
 - 30 g Droždí
 - 300 g Mák mletý
 - 70 g Cukr moučkový
 - 200 g Perník
 - 150 g Máslo tradiční
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 dl Mléko plnotučné
 - 0.5 dl Rum
 - 3 dl Mléko polotučné
 - 3 polévková lžíce Med včelí
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1218 kcal
 - Sacharidy 132 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 241 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 103 g
 - Cholesterol 208.4 mg
 - Draslík 662.6 mg
 - Vláknina 27211.8 mg
 - Vitamín A 27211.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 231.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V menším kastrolku uvaříme jemně pomletý mák s mlékem, špetkou soli, 1/2 lžičkou skořice a 3 lžícemi medu. Makovou náplň vaříme při mírné teplotě asi 7-10 minut.
 - 
                                2
Hrozinky omyjeme, necháme odkapat, pak je dáme do hrnečku a zalijeme rumem.
 - 
                                3
V míse utřeme máslo, žloutky s práškovým cukrem do pěny.
 - 
                                4
Do osoleného mléka rozdrobíme droždí, přimícháme ho k utřenému máslu. Postupně budeme přimíchávat polohrubou mouku s hrozinkami, až vznikne hladké tuhé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout.
 - 
                                5
Z těsta lžicí odkrajujeme těsto ve velikosti švestky.
 - 
                                6
Uděláme z něj malé buchtičky, které naplníme asi 1/2 lžičky makové náplně. Buchtičky musíme dobře zabalit, pak je klademe na olejem vymaštěný plech těsně vedle sebe, necháme je asi 15 minut v teple vykynout, pak je dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme při 200 °C do zlatohněda. Upečené budáčky dáme vychladit a vyklopíme z plechu.
 - 
                                7
Druhý den buchtičky od sebe oddělíme a ohřejeme nad parou. Porce budáčků dáme na talíře, posypeme nastrouhaným perníkem, polijeme rozpuštěným máslem a podáváme.