Křehký koláč s jogurtovým krémem a malinami
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 25 g Cukr krupice
 - 70 g Mouka pšeničná hladká
 - 1 kávová lžička Ocet vinný
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr skořicový
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 1.8 dl Sirup javorový
 - 2.4 dl Jogurt bílý choceňský smetanový
 - 6 polévková lžíce Maliny
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 294 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 94 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 73.7 mg
 - Draslík 95.4 mg
 - Vláknina 1663.3 mg
 - Vitamín A 1663.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.9 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky s 1 špetkou soli a přimícháme 25 g krupicového cukru.
 - 
                                2
Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Poté pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
 - 
                                3
Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
 - 
                                4
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.
 - 
                                5
Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.
 - 
                                6
Omyjeme a necháme okapat čerstvé maliny.
 - 
                                7
Zapneme troubu na 190°C a dáme do ní ohřát pečící plech.
 - 
                                8
V míse si při vysokých obrátkách vyšleháme jogurtový krém: do mísy dáme 2.4 dl smetanového bílého jogurtu, 1.8 dl javorového sirupu, 1 sáček skořicového cukru, 1 bílek a 1 špetku soli. Šleháme přibližně 6-8 minut do doby, až se nám vše dokonale spojí.
 - 
                                9
Na připravené těsto nalijeme jogurtový krém, rovnoměrně nasypeme maliny a takto připravený koláč dáme do trouby na vyhřátý plech. Pečeme dozlatova 40-45 minut.
 - 
                                10
Vychlazený koláč nakrájíme a podáváme. V chladničce koláč vydrží až 3 dny.