Staročeské domácí zelníky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 550 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 50 g Mouka sójová plnotučná
  • 250 g Zelí hlávkové bílé
  • 20 g Cukr krupice
  • 20 g Droždí
  • 25 g Olej rostlinný
  • 300 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 519 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 194 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 16 mg
  • Draslík 157.6 mg
  • Vláknina 20711.7 mg
  • Vitamín A 20711.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.3 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zelí očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozpálíme olej, přisypeme špetku soli a nakrájené zelí dusíme do poloměkka. Zelí slijeme přes síto a necháme okapat.

  • 2

    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu a přidáme 40 gramů změklého másla. Přisypeme smíchané oba druhy mouky, uprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr.

  • 3

    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 4

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. Když pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání přísad, vsypeme k těstu vychladlé okapané zelí. Některé pekárny zvukové znamení nemají, v tom případě zelí k těstu přidáme přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení - míchání. V průběhu cyklu také těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu.

  • 5

    Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.

  • 6

    Pracovní plochu posypeme moukou a těsto rozdělíme na 18 stejně velkých dílů. Z nich vytvoříme bochánky, přendáme je na vymazaný pečicí plech a necháme chvíli kynout.

  • 7

    Troubu předehřejeme na 180 stupňů a bochánky pečeme přibližně 25 až 30 minut do růžova.

  • 8

    Upečené horké zelníky ihned potřeme rozpuštěným máslem.

Komentáře k receptu