Brněnské plněné telecí řízky
Suroviny
- 150 g Šunka dušená
 - 150 g Kapie
 - 600 g Telecí kýta
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
 - 1 dl Voda pitná
 - 0.27 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 390 kcal
 - Sacharidy 4 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 216 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 327.2 mg
 - Draslík 610.6 mg
 - Vláknina 39.8 mg
 - Vitamín A 39.8 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Šunku rozkrájíme na kostičky. Sterilované kapie necháme okapat a pak je nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme.
 - 
                                2
Telecí kýtu omyjeme, osušíme a naporcujeme na plátky, které naklepeme, opepříme a osolíme.
 - 
                                3
V pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm nakrájenou cibuli, šunku a kapie. Pak do pánve přimícháme rozšlehaná vajíčka, směs podle chuti opepříme a osolíme, pak ji rozprostřeme na plátky masa. Ty přehneme, okraje sklepneme paličkou a zajistíme párátky.
 - 
                                4
Do pánve přidáme sádlo, rozehřejeme ho a připravené plněné řízky v něm opečeme z obou stran dozlatova. Během pečení maso poléváme pivem.
 - 
                                5
Měkké řízky vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, osmažíme, podlijeme trochou vody, osolíme, promícháme a ještě krátce ji převaříme.
 - 
                                6
Řízky na talířích přelijeme šťávou a podáváme s vařenými bramborami.