Čokoládová smetana a červené zelí na šlehaném korpusu
Suroviny
- 70 g Čokoláda hořká
 - 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 200 g Cukr krupice
 - 15 g Cukr moučkový
 - 250 g Zelí hlávkové červené
 - 200 ml Voda pitná
 - 2 ks Citrony
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 788 kcal
 - Sacharidy 109 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 147 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 75 g
 - Cholesterol 408.9 mg
 - Draslík 439.9 mg
 - Vláknina 12610 mg
 - Vitamín A 12610 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 74.1 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve připravíme korpus. 5 vajec rozklepneme, oddělíme žloutky a bílky. Žloutky smícháme se 125 g cukru a nastrouhanou citronovou kůrou. Zbylý cukr smícháme s moukou a kůrou nastrouhanou z druhého citronu. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, poté do něj zlehka vmícháme žloutky, mouku, 2 lžíce vody a několik kapek oleje. Těsto přelijeme do formy, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme cca 20 - 25 minut.
 - 
                                2
Mezitím připravíme červené zelí, očistíme ho, odstraníme svrchní listy, tvrdý střed a košťály. Pokrájíme na jemnou slámu, ve vodě smíchané s cukrem uvaříme do měkka. Tekutinu necháme ještě zredukovat tak, aby vznikla hustá směs. Čokoládu nastrouháme, promícháme se šlehačkou, moučkovým cukrem, zvolna zahříváme do rozpuštění a necháme vychladnout. Poté vyšleháme, na závěr přidáme žloutek a změklé máslo.
 - 
                                3
Korpus rozdělíme na talíře v libovolných tvarech, poklademe čokoládovou hmotou, doplníme připraveným zelím a podáváme.