Koláčky zelňáčky
Suroviny
- 50 g Hrozinky
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 300 g Mouka pšeničná hrubá
 - 700 g Zelí hlávkové bílé
 - 200 g Mouka polohrubá
 - 40 g Droždí
 - 85 g Cukr moučkový
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 ks Jablka
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 2 špetka Sůl
 - 2.5 dl Mléko plnotučné
 - 12 polévková lžíce Strouhanka
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Cukr krystal
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 691 kcal
 - Sacharidy 116 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 472 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 77 g
 - Cholesterol 143.6 mg
 - Draslík 535.7 mg
 - Vláknina 14053.1 mg
 - Vitamín A 14053.1 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 44.4 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 275.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme 2 lžičky cukru krupice a necháme kvásek vzejít.
 - 
                                2
Do mísy si přesejeme polohrubou a hladkou mouku, přidáme 2 žloutky, moučkový cukr, změklé máslo a kvásek. Vše promícháme a důkladně vypracujeme hladké těsto, které posypeme hladkou moukou (1 lžíce), zakryjeme čistým plátěným ubrouskem a necháme v teple vykynout.
 - 
                                3
Mezitím co nám bude těsto kynout (přibližně 30-45 minut), připravíme si zelnou náplň.
 - 
                                4
Očištěné hlávkové zelí nastrouháme nahrubo, které v hrnci na rozehřátém oleji podusíme doměkka přibližně 10-15 minut. Zároveň k němu přidáme oloupané, nastrouhané jablko. Zelí ochutíme krystalovým cukrem, mletou skořicí, hrozinkami (30 g), a když je zelí udušené, necháme zelnou náplň vychladnout. Pokud bude řidší, přimícháme 1-2 lžíce strouhanky.
 - 
                                5
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku asi 1 cm silnou a kulatou formičkou vykrojíme koláčky přibližně o průměru 7-8 cm. Do každého koláčku uděláme důlek, lžící vložíme náplň a na ni dáme několik hrozinek. Koláčky poskládáme na pečicí papír. Mezi koláčky by měly být asi 2 cm mezery. Okraj koláčků potřeme bílkem a necháme ještě 10 minut kynout, pak je dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 190-200 °C přibližně 10-12 minut dozlatova.
 - 
                                6
Vychladlé upečené zelňáčky posypeme vanilkovým cukrem, který jsme smíchali s práškovým cukrem, a podáváme.