Krkonošský černý kuba
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 581 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 597 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 59 g
 - Cholesterol 37 mg
 - Draslík 287.7 mg
 - Vláknina 11476 mg
 - Vitamín A 11476 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.1 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Velké kroupy dobře promyjeme, dáme do síta, promyjeme je horkou vodou a necháme odkapat. Odkapané kroupy dáme do hrnce na rozpálené sádlo (50g), zalijeme vodou, přidáme 1 lžičku soli, 1.5 lžičky majoránky a 1/2 lžičky kmínu. Kroupy vaříme do poloměkka přibližně 30 minut. (na 1 díl krup připadnou 2 díly vody).
 - 
                                2
Čerstvé houby, křemenáče a modráky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. V pánvi si rozpálíme sádlo (50g) a houby podusíme. Když je z hub voda odpařená a začínají se smažit, tak je osolíme, opepříme a usmažíme.
 - 
                                3
Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme. Oloupaný česnek utřeme se lžičkou soli.
 - 
                                4
V pekáči si na másle osmažíme cibuli dozlatova, přidáme k ní povařené kroupy, usmažené houby, česnek se solí, promícháme a případně dosolíme podle chuti.
 - 
                                5
Pekáč s kroupami dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 30-40 minut. Pak hned podáváme.