Chlebový houbanec z Podkrkonoší
Suroviny
- 250 g Chléb konzumní
 - 400 g Hříbky čerstvé
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Majoránka
 - 2 ks Cibule
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 4 stroužek Česnek
 - 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 411 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 255 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 216.1 mg
 - Draslík 425.8 mg
 - Vláknina 2486.3 mg
 - Vitamín A 2486.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.9 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé hřiby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno.
 - 
                                2
V pánvi na rozpáleném másle (2 lžíce) a sádle (2 lžíce) zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájené houby, které osolíme (1 lžička), opepříme a dusíme do doby, než se voda z hub vypaří a za stálého míchání se začnou smažit. Houby z pánve i s omastkem dáme do větší mísy, přidáme k nim prolisovaný česnek, majoránku, omytou, drobně pokrájenou petrželovou nať, nastrouhaný tvrdý chléb a směs promícháme.
 - 
                                3
V menší misce rozšleháme vejce se smetanou a solí (1/2 lžičky) a vaječnou směs přimícháme k houbové směsi. Vše dáme do máslem (1 lžíce) vymaštěného pekáče a dáme do předem vyhřáté trouby upéct.
 - 
                                4
Pečeme při 180°C přibližně 30-40 minut do zlatohněda.