Podkrkonošská hladká Ančka s kysaným zelím
Suroviny
- 300 g Brambory
 - 300 g Klobása uzená
 - 250 g Zelí kysané
 - 2.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 251 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 512 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 320.2 mg
 - Vláknina 4034.8 mg
 - Vitamín A 4034.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.8 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostky. Vložíme je do hrnce s 1/2 litrem vody, přidáme sůl, kmín, dáme je vařit. Uvařené brambory slijeme.
 - 
                                2
Kysané zelí dáme do druhého hrnce, zalijeme vodou (1,5 litru), přidáme sůl, cukr, pepř, přivedeme k varu.
 - 
                                3
Mezitím v pánvi na rozpáleném sádle osmahneme dozlatova klobásu, kterou jsme pokrájeli na kolečka, usmaženou klobásu vyjmeme z omastku, dáme ji do polévky.
 - 
                                4
Na zbývající omastek dáme lžíci mouky, 1/2 lžičky pálivé papriky a lžičku sladké papriky. Promícháme a krátce osmažíme - dáme pozor, aby se nám nepřipálila. Mouku s paprikou vmícháme do polévky a mícháme tak dlouho, až se úplně rozpustí. Polévku se zelím a klobásou vaříme ještě přibližně 20 minut.
 - 
                                5
Do hotové polévky hladké Ančky s kysaným zelím přidáme uvařené brambory, zamícháme, dochutíme solí a podáváme.