Kapustnice ze Skalice
Suroviny
- 30 g Houby sušené
 - 100 g Hovězí maso zadní
 - 100 g Vepřová uzená plec
 - 60 g Klobása uzená
 - 300 g Zelí kysané
 - 50 g Švestky sušené vypeckované
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Šalotka
 - 2 l Voda pitná
 - 1 dl Víno červené
 - 1 kg Vepřové koleno
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 714 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 340 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 23.5 mg
 - Draslík 375.4 mg
 - Vláknina 1404.3 mg
 - Vitamín A 1404.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.9 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Šalotku oloupeme a drobně pokrájíme. Očištěné vepřové koleno, hovězí libové a uzené maso omyjeme. Sušené vypeckované švestky omyjeme. Omyté sušené houby namočíme na 30 minut.
 - 
                                2
V hrnci na rozpáleném sádle zpěníme šalotku, přimícháme kysané zelí a sladkou papriku, promícháme a krátce podusíme (asi 10 minut). Pak přidáme maso, švestky, houby, celý pepř, bobkový list, sůl a celou domácí klobásu.
 - 
                                3
Všechny ingredience zalijeme 1,5-2 litry vody, přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pomalu vaříme minimálně 70 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho. Maso z kolena obereme a s ostatním masem ho pokrájíme na kousky, klobásu pokrájíme na kolečka. Pak maso s klobásou vrátíme zpět do polévky.
 - 
                                4
Nakonec do polévky přilijeme červené víno, chvilku povaříme (přibližně 10 minut), podle chuti dosolíme a podáváme.