Smetanové fazole s kysaným zelím a masem
Suroviny
- 250 g Zelí kysané
 - 300 g Vepřový bok
 - 8 g Pepř černý celý
 - 400 g Fazole bílé
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1.3 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 952 kcal
 - Sacharidy 74 g
 - Tuky 61 g
 - Sodík 436 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 98.5 mg
 - Draslík 336.7 mg
 - Vláknina 4553.5 mg
 - Vitamín A 4553.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.8 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem si promyjeme bílé fazole v sítu pod tekoucí vodou, potom je namočíme do hrnce s 1.5 litrem vody.
 - 
                                2
Druhý den si omyjeme vepřový bůček, pokrájíme ho na kostky, přidáme ho k fazolím se solí (1.5 lžičky), bobkovým listem a celým černým kořením (6 zrnek) a uvaříme fazole s masem doměkka. Vaříme pomalu asi 1 hodinu.
 - 
                                3
Očistíme si cibuli, česnek, cibuli pokrájíme je nadrobno, česnek prolisujeme.
 - 
                                4
V druhém hrnci si na sádle zpěníme cibuli, přidáme k ní kysané zelí, které ochutíme 1/2 lžičkou soli, 1 a 1/2 lžičkou cukru, 1/2 lžičkou černého pepře a česnekem. Zelí promícháme a dusíme asi 10 minut. Potom k němu přidáme uvařené fazole s masem a vývarem, krátce povaříme, přimícháme smetanu s rozmíchanou moukou a vaříme dále 5 minut.