Bramborová lepenice se zelím a škvarky
Suroviny
- 800 g Brambory
 - 200 g Slanina vepřová
 - 400 g Zelí kysané
 - 3 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 ks Cibule
 - 2.1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 4 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 520 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 1055 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 45.6 mg
 - Draslík 1233.9 mg
 - Vláknina 15996.8 mg
 - Vitamín A 15996.8 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 64.1 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostky, dáme do hrnce, zalijeme vodou (2 litry + 1,5 lžičky soli), přidáme sůl, kmín, uvaříme doměkka.
 - 
                                2
Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky, v pánvi s 2 lžícemi sádla ji usmažíme dozlatova.
 - 
                                3
V hrnci na rozpáleném sádle zpěníme cibuli, přimícháme kysané zelí, poprášíme moukou, přimícháme cukr, sůl (0,5 lžičky), pepř, přilijeme 1 dl vody a dusíme doměkka.
 - 
                                4
Uvařené brambory scedíme, smícháme s dušeným zelím. Získanou lepenici dáme na talíře, posypeme škvarky, polijeme vyškvařeným sádlem a podáváme.