Vývar z kostí s jáhlami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 62.5 g Celer bulvový
  • 100 g Jáhly - loupané proso
  • 10 g Máslo čerstvé
  • 7.5 g Máslo čerstvé
  • 7.5 g Zelí hlávkové bílé
  • 25 g Houby čerstvé
  • 87.5 g Hovězí žebra
  • 87.5 g Kosti hovězí morkové
  • 87.5 g Hovězí oháňka
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.12 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 0.5 ks Cibule
  • 0.5 ks Mrkev kořen
  • 0.5 ks Rajčata
  • 0.25 ks Petržel - nať
  • 6.5 ks Pepř 4 barev
  • 0.38 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.25 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 623 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 77 g
  • Sodík 623 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 20.8 mg
  • Draslík 252.8 mg
  • Vláknina 50765.6 mg
  • Vitamín A 50765.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.6 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jáhly v sítu 2x spaříme a necháme okapat. Čerstvé lesní houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky.

  • 2

    Jáhly a houby dáme do hrnce, zalijeme (1.2 l) vývarem z kostí, přidáme kmín, dochutíme mořskou solí a pomalu vaříme asi 20-30 minut.

  • 3

    V pánvi z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou polévku zahustíme, povaříme ji ještě asi 5-7 minut a podáváme.

  • 4

    Hovězí vývar z kostí [27725]:

  • 5

    Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.

  • 6

    Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).

  • 7

    Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.

Komentáře k receptu