Čočková polévka s noky
Suroviny
- 150 g Čočka velkozrnná
- 1.5 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Vegeta
- 0.25 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 5 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 3 stroužek Česnek
- 1.2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 412 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 12 g
- Sodík 291 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 73.7 mg
- Draslík 975.9 mg
- Vláknina 33267.7 mg
- Vitamín A 33267.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 64.2 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Čočku přebereme a v sítu promyjeme pod tekoucí vodou, dáme ji do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. 
- 
                                2Mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek očistíme a omyjeme. Kořenovou zeleninu pokrájíme na nudličky. Cibuli drobně pokrájíme a česnek prolisujeme. 
- 
                                3Když se čočka vaří, přidáme k ní zeleninu, bobkový list, celý pepř, majoránku a nové koření, sůl a pomalu vaříme doměkka přibližně 30 minut. 
- 
                                4Mezitím připravíme těstíčko na noky: v misce vymícháme z hrubé mouky, vajíčka a mléka polotuhé těstíčko. 
- 
                                5V pánvi na rozpuštěném másle z hladké mouky usmažíme světlou jíšku, kterou přibližně 10 minut před dovařením čočky zředíme asi 0.5 dl vody a přimícháme ji opatrně do polévky. Dáme pozor, aby se neutvořily hrudky. 
- 
                                6Pak lžičkou vykrajujeme nočky a zaváříme je do polévky. Vaří se přibližně 5 minut. 
- 
                                7Polévku dochutíme Vegetou, pepřem, případně dosolíme a dochutíme octem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        