Lahodné tarteletky s domácím kaštanovým pyré a višněmi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Kaštany jedlé
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 20 g Višně kandované
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Skořice mletá
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 2.5 dl Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
  • 2.5 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 481 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 43 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 89.9 mg
  • Draslík 412 mg
  • Vláknina 98.8 mg
  • Vitamín A 98.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 33.7 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 281.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jedlé kaštany omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme 1 litrem vody s lžičkou soli. Pomalu je vaříme přibližně 30 minut. Opatrně horké kaštany oloupeme z horní slupky a i z lesklé vnitřní (druhé) slupky. Kaštany z horké vody nevytahujeme najednou, ale postupně.

  • 2

    Oloupané kaštany dáme do druhého hrnce se silnějším dnem. Přilijeme 2-2.5 dl mléka, přimícháme vanilkový cukr a skořici a pomalu, pod pokličkou vaříme doměkka asi 15 minut. Kaštany necháme v mléce vychladnout, pak je ponorným mixerem rozmixujeme na pyré. Dochutíme rumem, zázvorem a moučkovým cukrem podle chuti. Pokud potřebujeme pyré řidší, přidáme trochu mléka (2-3 lžíce).

  • 3

    Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžící citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.

  • 4

    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 5

    Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5 - 8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na tarteletky.

  • 6

    Formičky dáme na plech a vložíme je do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 15-20 minut dozlatova.

  • 7

    Upečené tarteletky necháme je vychladnout, ozdobíme je kandovanou višní a podáváme.

Komentáře k receptu