Polévka s husími játry
Suroviny
- 500 g Kosti hovězí řídké
 - 200 g Mrkev kořen
 - 200 g Celer řapíkatý
 - 200 g Petržel kořen
 - 300 g Játra husí
 - 200 g Kokosové mléko
 - 30 g Petržel - nať
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Okurky nakládané
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 5 l Voda pitná
 - 1 kg Hovězí žebra
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1016 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 150 g
 - Sodík 2091 mg
 - Bílkoviny 67 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 563.5 mg
 - Draslík 1130.9 mg
 - Vláknina 8528.3 mg
 - Vitamín A 8528.3 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 58.1 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mrkev, celer, petržel oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na kolečka a celer na kousky a necháme zatím ve vodě.
 - 
                                2
Játra omyjeme, osušíme, nakrájíme na malé kousky a na suché pánvi opečeme z obou stran. Potom je dáme do polévkové misky a zalijeme vývarem.
 - 
                                3
Hovězí kostí spolu s masem důkladně omyjeme, položíme do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou a povaříme na vývar přibližně 60 minut. Do hrnce přidáme připravenou zeleninu, kterou povaříme asi 30 minut doměkka a stáhneme z ohně.
 - 
                                4
Hotový vývar scedíme, hrnec s vývarem vrátíme na sporák, hned do něj vlijeme okurkový nálev (asi o,5l), přidáme nastrouhanou kyselou okurku a polévku přivedeme k varu, pomalu za stálého mícháni přiléváme rozšlehaná vejce s kokosovým mlékem. Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem, medem, posypeme nasekanou petrželovou natí, zamícháme a stáhneme ze sporáku. Pod poklici necháme odpočinout, potom porcujeme na hluboké talíře, přidáme husí játra a podáváme.