Hrachová polévka s hovězím masem
Suroviny
- 600 g Hrách loupaný
 - 500 g Hovězí svíčková
 - 100 g Mrkev kořen
 - 100 g Kedlubna
 - 150 g Husí sádlo
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 4 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 711 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 216 mg
 - Bílkoviny 42 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 61.1 mg
 - Draslík 351.1 mg
 - Vláknina 11835.2 mg
 - Vitamín A 11835.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.8 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme k varu, stáhneme z ohně, necháme ji vychladnout a do ní na celou noc namočíme propláchnutý a probraný hrách. Hrnec s hrachem s tou samou vodou postavíme na sporák, přidáme maso a vaříme 100 minut.
 - 
                                2
Mrkev a kedlubnu očistíme, nakrájíme na kousky, vložíme do polévky.
 - 
                                3
Cibuli oloupeme, nakrájíme a v pánvi na rozpáleném husím sádle osmahneme, přidáme mouku a vylijeme do polévky, dobře zamícháme a pod poklici povaříme dalších 20 minut.
 - 
                                4
Potom vybereme z polévky maso, nakrájíme na malé kousky, zeleninu a hrách rozmixujeme, hrnec vrátíme zpátky na sporák, dáme do něho nakrájené maso, přidáme smetanu, podle chuti osolíme, opepříme, polévku přivedeme k varu a odstavíme ze sporáku. Necháme pod poklici alespoň 10 minut a můžeme porcovat na talíře.