Holubky
Suroviny
- 150 g Rýže loupaná
- 10 g Bobkový list
- 100 g Husí sádlo
- 500 g Hovězí maso mleté
- 100 g Kečup ostrý
- 200 g Protlak rajčatový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 4 l Voda pitná
- 1 dl Ocet kvasný lihový
- 1.5 kg Zelí hlávkové bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 720 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 32 g
- Sodík 387 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 102.5 mg
- Draslík 1125.4 mg
- Vláknina 22605.2 mg
- Vitamín A 22605.2 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 138.8 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velké pánvi rozpálíme sádlo, přisypeme rýži, za stálého míchání osmahneme, přidácháme mleté maso, sůl, pepř, mletou papriku, kečup, podusíme do hnědé barvy, odstavíme a necháme směs vychladnout.
-
2
Do velkého hrnce nalijeme vodu, ocet, zelí zbavíme poškozených listů, vyřízneme košťál a celou hlávku vložíme do vody, vaříme přibližně 15 minut, když dostanou listy žlutou barvu, můžeme zelí vyjmout z vody. Necháme vychladnout, potom rozdělíme listy, žebra naklepeme paličkou, nebo uřízneme. Košťály a hrubé listy naskládáme na dno hrnce, aby se jídlo nepřipálilo. Každý list naplníme připravenou směsí, zavineme, skládáme vedle sebe do hrnce. Když máme naplněný hrnec a došla nám směs i listy, okraje hrnce obložíme bobkovým listem, polijeme kečupem, vše zalijeme vodou, přiklopíme poklicí a na mírném ohni vaříme přibližně 40 minut.
-
3
Uvařené holubky necháme pod poklici odpočinout, potom je opatrně lžící vyndáváme, aranžujeme na mělké talíře a podáváme.