Zelňačka po židovsku
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 120 g Husí sádlo
 - 600 g Zelí kysané
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 3 ks Cibule
 - 4 l Voda pitná
 - 1.5 kg Hovězí maso zadní
 - 1 kg Kosti hovězí morkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1557 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 143 g
 - Sodík 220 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 123.8 mg
 - Draslík 319.5 mg
 - Vláknina 4935.1 mg
 - Vitamín A 4935.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.1 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kosti vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a uvaříme vývar. Potom kosti vybereme.
 - 
                                2
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a v hrnci s osolenou vodou uvaříme doměkka. Uvařené scedíme.
 - 
                                3
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kousky a v pánvi na rozpáleném sádle osmažíme dozlatova. K cibuli přidáme na malé kousky nakrájené maso, opečeme, posypeme moukou, zamícháme, přidáme mletou papriku a vše vysypeme do vývaru. Zelí nakrájíme a také ho vložíme do vývaru, který vaříme přibližně 120 minut.
 - 
                                4
Před dovařením dochutíme soli, pepřem, přidáme uvařené brambory a chvilku povaříme.
 - 
                                5
Hotovou zelňačku rozdělíme na hluboké talíře a podáváme.