Nejlepší bigos
Suroviny
- 600 g Klobása Dunajská
 - 200 g Slanina vepřová
 - 600 g Vepřové maso libové
 - 750 g Zelí hlávkové bílé
 - 750 g Zelí kysané
 - 150 g Vepřový bok uzený
 - 600 g Hovězí maso zadní
 - 200 g Vepřová žebra
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 3 ks Bobkový list
 - 2 hrst Houby sušené
 - 2 l Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Majoránka
 - 6 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 0.5 polévková lžíce Libeček
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 780 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 61 g
 - Sodík 528 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 121.2 mg
 - Draslík 483.2 mg
 - Vláknina 7772.8 mg
 - Vitamín A 7772.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 57.3 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1523.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do 100 ml vody namočíme houby. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme nadrobno. Omyté maso osušíme a nakrájíme na stejné kostky. Klobásy nakrájíme na kolečka. Zelí obereme ze zvadlých listů a nakrájíme najemno. Kysané zelí necháme okapat a překrájíme.
 - 
                                2
V kastrolu rozpustíme 1 lžíci sádla, osmažíme na něm ze všech stran hovězí maso, podlijeme 0,5 litrem vody a na malém plameni dusíme, až je měkké. Podle potřeby přilijeme vodu.
 - 
                                3
V hrnci na lžíci rozpuštěného sádla dusíme syrové zelí s kmínem a 0,5 lžičkou soli. Zalijeme 0,5 l vody a dusíme doměkka. Podle potřeby během dušení přilijeme vodu.
 - 
                                4
Do velkého hrnce dáme rozpustit sádlo (2 lžíce), vložíme slaninu, necháme rozpustit, vmícháme vepřové maso a maso z žeber, orestujeme a vsypeme cibuli. Když maso zezlátne, přidáme kysané zelí, houby i s vodou, v níž byly namočené, 0,5 lžičky soli, všechno koření, kromě kmínu a majoránky, zalijeme 1,5 l vody a na malém plameni dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme uzený bůček a klobásy a dodusíme.
 - 
                                5
Poté přidáme udušené hovězí maso i s vývarem, udušené syrové zelí i s vývarem, okořeníme majoránkou a chvíli dusíme, aby se chutě spojily. Podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                6
Bigos je nejchutnější, když se nechá do druhého dne v lednici rozležet.