Šaněžky, ruské vdolečky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 777 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 43 g
- Sodík 238 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 287.6 mg
- Draslík 217.5 mg
- Vláknina 4925 mg
- Vitamín A 4925 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 49.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V teplém mléce rozmícháme droždí, vsypeme polovinu polohrubé mouky a zaděláme kvásek. Zatímco vzchází, utřeme žloutky s cukrem do pěny a rozpustíme máslo.
-
2
Když kvásek vzejde, přidáme k němu půl lžičky soli, utřené žloutky, zbývající mouku a zaděláme těsto. Potom přilijeme máslo a těsto vypracujeme tak, aby se nelepilo na mísu ani k vařečce. Potom ho posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a dáme do tepla kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a uděláme z něho malé vdolečky, které narovnáme na plech vyložený pečícím papírem, lehce je potřeme máslem a dáme ještě chvíli kynout.
-
3
Ze lžíce šlehačky, lžíce hladké mouky, lžíce másla a 1,5 lžíce moučkového cukru připravíme polevu, potřeme s ní bochánky a dáme do trouby na střední oheň péci na 12-15 minut.
-
4
Hotové šaněžky podáváme k čaji a kávě.