Tarhoňový salát se špenátem a balkánským sýrem
Suroviny
- 500 g Špenát listový čerstvý
- 200 g Balkánský sýr
- 300 g Tarhoňa
- 750 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Máta
- 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 6021 kcal
- Sacharidy 905 g
- Tuky 140 g
- Sodík 30427 mg
- Bílkoviny 146 g
- Uhlovodany 905 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 711.6 mg
- Vláknina 305632 mg
- Vitamín A 305632 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.9 mg
- Vitamín E 4.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
500g tarhoni - těstovinové rýže - nasypeme do širšího hrnce s rozehřátým olejem a za stálého míchání ji osmažíme tak, až některá zrnka dostanou zlatou až zlatohnědou barvu. Pak přilijeme 750ml horké vody, přidáme 1 lžičku soli a pod poklicí pomalu tarhoňu dusíme doměkka přibližně 20 minut.
-
2
Z mladých omytých listů špenátu odkrojíme stonky, špenát dáme do síta a přelijeme ho litrem vroucí vody. Necháme ho okapat, pak ho pokrájíme na proužky a odložíme do mísy.
-
3
Mezitím, než se tarhoňa uvaří, do druhé misky rozdrobíme balkánský sýr, přidáme k němu olivový olej, velmi drobně pokrájený stroužek česneku, omyté pokrájené lístky máty a lžíci citrónové šťávy. Vše promícháme a dochutíme solí a pepřem
-
4
Uvařenou tarhoňu scedíme přes síto, necháme okapat a pak ji přidáme do mísy k uvařené těstovině a promícháme.
-
5
Na talíře rozdělíme horké porce tarhoni se špenátem, na každou porci poklademe připravený ochucený sýr a hned podáváme.