Tarhoňový salát se špenátem a balkánským sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Špenát listový čerstvý
  • 200 g Balkánský sýr
  • 300 g Tarhoňa
  • 750 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Máta
  • 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 6021 kcal
  • Sacharidy 905 g
  • Tuky 140 g
  • Sodík 30427 mg
  • Bílkoviny 146 g
  • Uhlovodany 905 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 711.6 mg
  • Vláknina 305632 mg
  • Vitamín A 305632 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.9 mg
  • Vitamín E 4.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    500g tarhoni - těstovinové rýže - nasypeme do širšího hrnce s rozehřátým olejem a za stálého míchání ji osmažíme tak, až některá zrnka dostanou zlatou až zlatohnědou barvu. Pak přilijeme 750ml horké vody, přidáme 1 lžičku soli a pod poklicí pomalu tarhoňu dusíme doměkka přibližně 20 minut.

  • 2

    Z mladých omytých listů špenátu odkrojíme stonky, špenát dáme do síta a přelijeme ho litrem vroucí vody. Necháme ho okapat, pak ho pokrájíme na proužky a odložíme do mísy.

  • 3

    Mezitím, než se tarhoňa uvaří, do druhé misky rozdrobíme balkánský sýr, přidáme k němu olivový olej, velmi drobně pokrájený stroužek česneku, omyté pokrájené lístky máty a lžíci citrónové šťávy. Vše promícháme a dochutíme solí a pepřem

  • 4

    Uvařenou tarhoňu scedíme přes síto, necháme okapat a pak ji přidáme do mísy k uvařené těstovině a promícháme.

  • 5

    Na talíře rozdělíme horké porce tarhoni se špenátem, na každou porci poklademe připravený ochucený sýr a hned podáváme.

Komentáře k receptu