Šunkovo-cibulový koláč pro alergiky na mléko
Suroviny
- 55 g Mouka bramborová
 - 115 g Mouka rýžová
 - 115 g Sýr sójový - Tofu
 - 50 g Šunka dušená
 - 50 g Petržel - nať
 - 25 g Šalvěj čerstvá
 - 85 g Mouka kukuřičná
 - 140 g Kořeněné máslo Ghee
 - 500 g Hrách zelený sušený
 - 360 ml Smetana sójová
 - 1 kávová lžička Xantanová guma
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Mouka bezlepková
 - 1 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 603 kcal
 - Sacharidy 71 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 171 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 170.6 mg
 - Draslík 230.1 mg
 - Vláknina 5796 mg
 - Vitamín A 5796 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.5 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Základní těsto pro alergiky na lepek a ořechy [55877]:
 - 
                                2
V misce smícháme všechny tři druhy mouky (trochu rýžové mouky si dáme stranou na pomoučení válu), přidáme xanthanovou gumu a sůl. Promícháme. Přidáváme prsty přepuštěné máslo, dokud těsto nebude připomínat drobenku.
 - 
                                3
Rozšleháme v misce vejce s dvěma lžícemi vody. Uděláme uprostřed těsta důlek a vlijeme do něj tři čtvrtiny rozšlehaného vejce. Pomocí vidličky ingredience spojíme.
 - 
                                4
Na vál poprášený rýžovou moukou přeneseme těsto a dohněteme ho rukama. Vytvarujeme z něj kouli, zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočívat v chladničce.
 - 
                                5
Předehřejeme si troubu na 200 °C. Základní těsto vyjmeme z chladničky. Na pomoučeném vále z něj vyválíme placku o délce a šířce jednoho plechu. Plát položíme na pečicí papír a propícháme vidličkou. Položíme na něj plát pečicího papíru a zatížíme sušeným hrachem. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Pak odstraníme vrchní pečicí papír a pečeme dalších 5 minut dozlatova. Vytáhneme plech z trouby a teplotu v troubě snížíme na 190 °C.
 - 
                                6
Oloupeme cibuli a nasekáme na kostičky. Do pánve vlijeme olej a rozpálíme ho. Přihodíme cibuli a necháme, dokud nezesklovatí. Přidáme šunku nakrájenou na kostičky a smažíme ještě asi 2 minuty. Pak vyndáme osmaženou cibuli se šunkou z pánve.
 - 
                                7
V misce si rozklepneme vejce, přilijeme k němu sójovou smetanu a rozšleháme. Tofu rozdrobíme a polovinu jeho množství přidáme k rozšlehané směsi vajec se sójovou smetanou. Promícháme, osolíme a opepříme a přidáme ještě nadrobno nasekanou petrželku a šalvěj.
 - 
                                8
Slaninu s cibulí navrstvíme na upečené těsto na plechu. Zalijeme rozšlehanými vejci se sójovou smetanou a tofu. Povrch posypeme druhou polovinou rozdrobeného tofu. Vložíme do trouby a pečeme 35 minut při 190 °C, dokud nezačne koláč zlátnout.