Lotrinské kuře s pórkovou nádivkou
Suroviny
- 150 g Veka
 - 1000 g Kuře
 - 100 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Víno bílé
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.17 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 890 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 53 g
 - Sodík 604 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 269.3 mg
 - Draslík 709.5 mg
 - Vláknina 3503 mg
 - Vitamín A 3503 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.6 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve připravíme pórkovou nádivku: bílou veku rozkrájíme na kostky, v misce zalijeme mlékem a necháme všechnu tekutinu vsáknout. Oloupaný česnek prolisujeme, očistíme velký pórek a pokrájíme ho na kolečka. Česnek s pórkem orestujeme v pánvi na rozehřátém másle do změknutí a necháme vystydnout. Nakonec na veku v misce nalijeme rozšlehané vejce, přidáme pepř, sůl i orestovaný pórek. Nádivku důkladně promícháme.
 - 
                                2
Očištěné kuře osolíme, opepříme, lžící naplníme nádivku, otvor uzavřeme jehlicemi a kuře úhledně svážeme potravinářským provázkem.
 - 
                                3
Připravené kuře dáme na pekáč, přelijeme suchým bílým vínem a olejem. Pečme v troubě (předehřáté na 180°C) po dobu 1½ - 1¾ hodiny do zlatova. Pekáč vyndáme z trouby, zakryjeme a necháme čtvrt hodiny odpočinout.
 - 
                                4
Naporcované kuře podáváme přelité výpekem a posypané sekanou petrželkou.