Čokoládovo-smetanový dort z kynutého těsta
Suroviny
- 22 g Droždí
- 220 g Mouka polohrubá
- 125 g Máslo čerstvé
- 200 g Čokoláda na vaření
- 250 g Čokoláda na vaření
- 120 g Cukr moučkový
- 250 ml Mléko plnotučné
- 375 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Pomeranče
- 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Kakao - prášek
- 1 polévková lžíce Likér pomerančový
- 1 polévková lžíce Kakao - prášek
- 3 polévková lžíce Čokoláda hořká
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 637 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 40 g
- Sodík 102 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 108.3 mg
- Draslík 173.8 mg
- Vláknina 9848 mg
- Vitamín A 9848 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 181.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžičku cukru a zalijeme je 2-3 lžícemi vlažného mléka a necháme zkynout. 
- 
                                2Čokoládu na vaření nalámeme do menšího rendlíku a ve vodní lázni ji rozpustíme. 
- 
                                3Z celého omytého a osušeného pomeranče nastrouháme najemno kůru. 
- 
                                4Do větší mísy si prosijeme polohrubou mouku s práškovým kakaem. Dortovou formu si pečlivě vyložíme pečícím papírem. 
- 
                                5V druhé míse utřeme do pěny máslo s moučkovým cukrem, pak přidáme rozšlehaná vejce a směs znovu utřeme do nadýchaného krému. Ke krému nakonec postupně přimícháme rozpuštěnou čokoládu, ovocný likér a pomerančovou kůru. Do mouky přimícháme kvásek a postupně do mouky budeme střídavě přidávat mléko a vyšlehaný krém - těsto důkladně propracujeme, nalijeme ho do dortové formy a necháme 20 minut kynout. Troubu si předehřejeme na 170°C. 
- 
                                6Formu s vykynutým těstem dáme do trouby a pečeme 30 minut. Upečený dort necháme vychladnout. 
- 
                                7Připravíme si polevu: Do rendlíku nalámeme čokoládu na vaření, přidáme k ní smetanu a rendlík postavíme do horké vodní lázně. Za stálého míchání se čokoláda rozpustí a spojí v hladkou polevu. Tou potřeme vychladlý povrch dortu a ještě než poleva zatuhne, posypeme ji zlehka kakaem a ozdobíme čokoládovými hoblinkami, které nastrouháme z hořké čokolády. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        