Švýcarský ořechový dort
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 809 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 53 g
- Sodík 42 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 101.7 mg
- Draslík 229.3 mg
- Vláknina 8213.1 mg
- Vitamín A 8213.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Dortovou formu vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na teplotu 190 °C. 
- 
                                2Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odpočinout. 
- 
                                3Vlašské ořechy a pistácie nahrubo posekáme. V silnostěnném kastrole rozpustíme máslo s cukrem na světle hnědý karamel, vmícháme smetanu. Do karamelové směsi přidáme ořechy a necháme přejít varem. Uvařenou směs vložíme do ledové lázně a za stálého míchání necháme vychladnout. 
- 
                                4Z poloviny odpočinutého těsta vyválíme placku, vyložíme jím formu i s okraji. Těsto propícháme vidličkou a potřeme ořechovou náplní. Z druhé poloviny těsta odložíme kousek na ozdobení, zbylé těsto rozválíme na placku o průměru formy, položíme ho na náplň a přehrneme přes něj okraj spodního těsta. 
- 
                                5Zbylé těsto rozválíme natenko, vykrájíme vykrajovátkem tvary a poklademe jimi povrch těsta. Na závěr těsto potřeme rozšlehaným žloutkem. Dort vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut. 
- 
                                6Upečený dost necháme asi 25 minut chladnout ve formě, poté formu uvolníme, dort přesuneme na mřížku a necháme vychladnout. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        