Perníkový koláč s datlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Datle sušené
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 150 g Cukr třtinový
  • 300 g Mouka polohrubá
  • 130 g Ořechy vlašské
  • 250 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 kávová lžička Perníkové koření
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 629 kcal
  • Sacharidy 89 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 167 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 65 g
  • Cholesterol 95.8 mg
  • Draslík 275 mg
  • Vláknina 10632.7 mg
  • Vitamín A 10632.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vymažeme 20 g másla a dno vyložíme pečicím papírem, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.

  • 2

    Vypeckované datle dáme do misky se sodou a máslem a zalijeme vroucí vodou. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Datle necháme ve vodě vychladnout.

  • 3

    V míse utřeme vejce s cukrem do hladké pěny, do ní zamícháme směs s datlemi. Poté vmícháme hrubě sekané ořechy a mouku, v níž jsme promíchali kypřicí prášek, perníkové koření a sůl. Směs pečlivě promícháme.

  • 4

    Těsto vložíme do formy, povrch uhladíme a těsto pečeme v předehřáté troubě 60 až 75 minut. Zda je koláč upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.

  • 5

    Upečený koláč necháme chladnout ve formě asi 5 minut, poté vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

Komentáře k receptu