Pita s ovčím sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 600 g Listové těsto
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 500 g Sýr balkánský
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř bílý
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Mléko plnotučné
  • 8 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 804 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 783 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 303.6 mg
  • Draslík 97.1 mg
  • Vláknina 2330.9 mg
  • Vitamín A 2330.9 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 192.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na tuto pitu nejdříve připravíme náplň.

  • 2

    V pánvi rozpustíme 5 lžic másla a do něj vmícháme hladkou mouku.

  • 3

    Přidáme 2 dl mléka a za stálého míchání vaříme asi 5 minut.

  • 4

    Osolíme, opepříme a necháme vychladnout - občas promícháme, aby se nám neudělal na povrchu škraloup.

  • 5

    Do vychladlé omáčky postupně zamícháme vejce a nastrouhaný balkánský sýr.

  • 6

    Z listového těsta vyválíme 6 tenkých placek v průměru asi 25 cm. Na plech vymazaný máslem opatrně položíme první plát těsta, potřeme rozpuštěným máslem a 1/5 náplně se sýrem.

  • 7

    Na náplň znovu položíme druhý plát těsta, potřeme máslem a náplní. Takto opakujeme, ale poslední šestý plát těsta jen potřeme máslem.

  • 8

    Vložíme do dobře vyhřáté trouby a pečeme 40-45 minut při 200 °C.

  • 9

    Teplou pitu nakrájíme na porce a servírujeme s rajčatovým salátem.

  • 11

Komentáře k receptu