Slepovaný dort
Suroviny
- 500 g Máslo čerstvé
- 50 g Tuk
- 350 g Cukr krupice
- 300 g Cukr moučkový
- 100 g Mandle mleté
- 40 g Solamyl - bramborový škrob
- 30 g Kakao
- 350 g Mouka pšeničná hladká
- 350 g Poleva cukrářská lískooříšková
- 400 ml Mléko polotučné
- 80 ml Rum
- 12 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 806 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 49 g
- Sodík 72 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 242.1 mg
- Draslík 115.1 mg
- Vláknina 986.7 mg
- Vitamín A 986.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků, z bílků vyšleháme sníh. Ke žloutkům přidáme cukr, mouku, promícháme a vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Těsto rozpůlíme a do jedné poloviny přimícháme kakao.
-
2
Plech pomažeme tukem a rozprostřeme na něj jednu polovinu těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě 30 minut. Stejným způsobem upečeme i druhou polovinu těsta a obě necháme vychladnout. Mezitím si připravíme náplň.
-
3
Do rendlíku nalijeme mléko, přisypeme solamyl, moučkový cukr, dobře rozmícháme, přivedeme k varu, provaříme a odstavíme. Hustou hmotu necháme vychladnout, přimícháme máslo, mleté mandle a trochu našleháme.
-
4
Kakaový piškot pokapeme rumem, potřeme náplní, zakryjeme světlým piškotem a trochu přimáčkneme, aby se oba piškoty přilepily. Vrchní piškot také pokapeme rumem a celý dort i ze stran potřeme oříškovou polevou. Necháme v lednici vychladit a můžeme podávat.