Chobotničky na portském víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 450 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 ks Citrony
  • 6 ks Šalotka
  • 3 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 1.5 dl Víno portské
  • 1.5 dl Hovězí vývar základní
  • 1 kg Chobotnice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • 3 polévková lžíce Olej sezamový
  • 3 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 386 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 794 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 84 mg
  • Draslík 1404.2 mg
  • Vláknina 5054.4 mg
  • Vitamín A 5054.4 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 56.7 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mladé chobotničky očistíme, odkrojíme chapadla, vyjmeme vnitřnosti s váčkem barviva, odřízneme oči, zobák, odstraníme kůži a dobře je omyjeme pod tekoucí vodou. V hrnci přivedeme k varu asi 3 litry vody a chobotničky vaříme 15 minut. Pak je přes síto scedíme, promyjeme pod studenou vodou a necháme okapat.

  • 2

    Omyjeme koriandrovou a celerovou nať. Drobně bylinky pokrájíme, jen několik snítek koriandru odložíme na ozdobu. Očištěné šalotky s česnekem drobně pokrájíme.

  • 3

    V hrnci rozpálíme olej s máslem, na něm zpěníme šalotku s česnekem. Poté přidáme chobotničky a restujeme přibližně 3 minuty. Přilijeme víno, než se víno téměř vyvaří.

  • 4

    Přimícháme nakládaná konzervovaná rajčata, bylinky, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, cukr, pepř a vše promícháme. Přilijeme 1,5 dl hovězího vývaru, hrnec zakryjeme a pomalu vaříme 90 minut.

  • 5

    Omyjeme a osušíme citrony, nakrájíme je na plátky. Chobotničky na talířích ozdobíme plátky citrónu, koriandrem a servírujeme.

Komentáře k receptu