Rizoto s fenyklem a ricottou
Suroviny
- 80 g Cibule
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 120 g Sýr Parmezán
 - 8 g Sůl
 - 4 g Sůl
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 4 g Fenykl obecný
 - 30 g Citronová kůra
 - 80 g Celer řapíkatý
 - 150 g Fenykl sladký - hlíza
 - 2 g Chilli koření mleté
 - 400 g Rýže Arborio
 - 25 g Olej olivový extra panenský
 - 30 g Olej olivový extra panenský
 - 80 g Ricotta
 - 1000 ml Vývar slepičí
 - 30 ml Citronová šťáva
 - 200 ml Martini bianco
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 566 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 1665 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 59 g
 - Cholesterol 27.6 mg
 - Draslík 234.3 mg
 - Vláknina 5449.2 mg
 - Vitamín A 5449.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.8 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hlízu fenyklu nakrájíme na kostičky, česnek na tenké plátky. V rendlíku rozehřejeme olej, přisypeme mletý fenykl, česnek, osmahneme, přidáme čerstvý fenykl, osolíme, opepříme, rendlík zakryjeme, zmírníme oheň a zvolna dusíme 15 až 20 minut.
 - 
                                2
Cibuli, řapíkatý celer a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Nyní přimícháme dušený fenykl i s vydušenou šťávou. Po naběračkách přiléváme vývar - vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný parmezán, máslo, rozdrobenou ricottu, citronovou šťávu i kůru, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.
 - 
                                3
Rizoto upravíme na talíře, posypeme špetkou chilli koření a podáváme.