Římské noky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 85 g Máslo čerstvé
  • 200 g Pšeničná krupice
  • 75 g Sýr Parmezán
  • 1000 ml Mléko polotučné
  • 80 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 639 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 369 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 350.9 mg
  • Draslík 43 mg
  • Vláknina 2471 mg
  • Vitamín A 2471 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mléko dáme vařit společně se špetkou muškátového oříšku, soli a pepře. Do mléka, které se takřka vaří, vsypeme po částech krupici, velice pečlivě mícháme. Vzniklou hmotu necháme cca 11 minut povařit na mírném plameni až do vstřebání mléka. Těsto se musí odlepovat od stěn hrnce.

  • 2

    Do vzniklého těsta vmícháme vaječnou směs nachystanou ze 45 g rozpuštěného másla, 30 g strouhaného parmezánu a žloutků. Osolíme a opepříme. Hladké těsto rychle přendáme na papírem na pečení vyložený menší plech. Povrch uhladíme stěrkou namočenou ve studené vodě a necháme vystydnout.

  • 3

    Menší zapékací nádobu vymažeme máslem, necháme předehřát troubu na 180 °C.

  • 4

    Z vychladlé těstové placky sundáme pečící papír a pomocí kulatého vykrajovátka o průměru 4 cm vykrajujeme noky, které naskládáme do zapékací misky. Kolečka při skládání necháme mírně překrýt přes sebe.

  • 5

    Připravené noky přelijeme zálivkou umíchanou ze smetany a zbytku másla. Posypeme zbytkem strouhaného parmezánu a ihned dáme péct na cca 25-30 minut.

Komentáře k receptu