Dort s jemným krémem potahovaný fondánem
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 180 g Cukr krupice
 - 20 g Cukr vanilka
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 200 g Fondán
 - 250 ml Mléko plnotučné
 - 1 kávová lžička Pomerančová kůra
 - 6 ks Vaječný bílek slepičí
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 5 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 1 polévková lžíce Cukrové zdobení
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 698 kcal
 - Sacharidy 82 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 122 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 62 g
 - Cholesterol 325 mg
 - Draslík 252 mg
 - Vláknina 1851.5 mg
 - Vitamín A 1851.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.7 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 232.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Upečeme dortový korpus podle základního předpisu a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Příprava krému: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink.
 - 
                                3
Změklé máslo vyšleháme s cukrem a postupně vmícháme vychladlý pudink.
 - 
                                4
Korpus rozkrojíme, potřeme částí krému, přiklopíme a potřeme zbylým krémem i na povrchu.
 - 
                                5
Fondán rozválíme na kulatý plát, který položíme přes celý dort (fondán musí sahat i přes strany dortu.) Povrch uhladíme a po stranách fondán hladce přimáčkneme. Přebytečný fondán po obvodu dolní strany dortu odkrojíme.
 - 
                                6
Dort můžeme ozdobit např. stříbrnými perličkami.
 - 
                                7
Základní těsto na dortový korpus [54522]:
 - 
                                8
Dortovou formu vymažeme 30 g másla, vysypeme hrubou moukou. Máslo 50g rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme rozpuštěné máslo, prosátou mouku spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka, ale důkladně promícháme, aby nezůstala na dně mouka. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170stupňové teplotě pečeme 35 minut.
 - 
                                9
Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout. Potom pokračujeme v další přípravě podle receptu.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                






