Ravioli s langustou a hříbky
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 500 g Hříbky čerstvé
 - 700 g Langusta
 - 60 ml Víno bílé
 - 1 kávová lžička Olej olivový
 - 6 kávová lžička Sůl
 - 10.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Ocet vinný
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 12 ks Rajčata
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Šalotka
 - 2.5 l Voda pitná
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Meduňka
 - 1 polévková lžíce Sůl mořská
 - 2 polévková lžíce Ořechový olej
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 777 kcal
 - Sacharidy 79 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 2455 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 294.1 mg
 - Draslík 1974.9 mg
 - Vláknina 13273.1 mg
 - Vitamín A 13273.1 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 41 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
250g hladké mouky dáme do větší mísy. Přidáme vejce, 0.5 lžičky soli, 1-1.5 dl vody a 1 lžičku olivového oleje. Směs dobře promícháme, dáme na pomoučený vál a dobře vypracujeme. Pokud je potřeba, buďto přisypeme mouku, nebo přidáme po lžíci vody. Těsto musí byt hladké, pružné a nesmí se lepit. Zakryjeme a necháme odpočinout 30 minut.
 - 
                                2
Sherry rajčata omyjeme a pokrájíme na poloviny. Lístky meduňky omyjeme a necháme okapat. Šalotky očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Hříbky očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky. V pánvi rozpálíme máslo a hříbky zprudka restujeme po 1-2 minutách z každé strany. Přimícháme šalotku a společně restujeme 1 minutu. Pak houby osolíme (1 lžička) a posypeme bílým pepřem s drceným kmínem, 30 ml bílého vína a vše dáme do mísy. Mísu zakryjeme, vše uchováme teplé.
 - 
                                3
V hrnci uvaříme 3 litry vody s 1 lžicí mořské soli. Ocasy langust omyjeme studenou vodou, poté je ponoříme do vařící vody. Vaříme je 5 minut. Z uvařené langusty vyjmeme maso a odstraníme střívko. Maso nakrájíme na plátky, dáme do mísy, dochutíme ořechovým olejem, octem, citrónem, solí a pepřem a promícháme s bílým vínem (30 ml).
 - 
                                4
Těsto na ravioli rozdělíme na 4 díly. Vždy vezmeme jeden díl, na pomoučeném vále těsto vyválíme na tenkou placku a vykrojíme z něj rádýlkem 6 koleček o průměru přibližně 6 cm. Na ně položíme lžicí připravenou náplň - kousek rajčete, kousek langusty a lístek meduňky. Okraje potřeme vodou a kolečko přehnutím k sobě slepíme. Takto připravíme všechny ravioli (24 kusů).
 - 
                                5
V hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody s 2 lžičkami soli. Ravioli opatrně naházíme do vody, promícháme, snížíme teplotu a vaříme 1-1.5 minuty, musí vyplavat napovrch. Pak je vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme do mísy k hříbkům. Přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželku, citronový pepř a vyšlehanou smetanu.
 - 
                                6
Podáváme horké.