Lasagne se zeleninou a mletým masem
Suroviny
- 60 g Anglická slanina
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 150 g Sýr Parmezán
 - 230 g Hovězí maso přední
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 200 g Celer řapíkatý
 - 70 g Sýr Čedar
 - 70 g Sýr Gruyére
 - 230 g Lasagne
 - 600 ml Mléko polotučné
 - 0.5 kávová lžička Oregano sušené
 - 2 kávová lžička Hořčice dijonská
 - 1 ks Cibule
 - 0.5 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Česnek
 - 2 ks Bobkový list
 - 12 ks Pepř černý celý
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 2 špetka Muškátový květ
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1497 kcal
 - Sacharidy 184 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 1298 mg
 - Bílkoviny 69 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 124 mg
 - Draslík 673.3 mg
 - Vláknina 20235.7 mg
 - Vitamín A 20235.7 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.2 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve si předehřejeme troubu na 190°C. Do velkého hrnce si dáme rozehřát olej a přidáme nadrobno nakrájenou slaninu. Opékáme ji 3 minuty. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a opékáme dalších 5 minut. Mezitím si umeleme maso a přidáme ho do hrnce. Opékáme, dokud maso nezmění barvu. Potom vmícháme nadrobno nakrájený celer a mrkev a dále opékáme 5 minut. Dle chuti osolíme a opepříme, dochutíme cukrem a oregánem a přidáme ještě nakrájená rajčata i se šťávou. Na mírném ohni poté vaříme 30 minut. Mezitím si rozmícháme oba druhy sýra s hořčicí a vmícháme je do teplé bešamelové omáčky. Vezmeme si zapékací mísu, do které vrstvíme lasagnové pláty s masovou omáčkou a nastrouhaným parmezánem. Nakonec nalijeme sýrovou omáčku a posypeme zbylým parmezánem. Pečeme 30 minut.
 - 
                                2
Bešamelová omáčka s cibulí [42787]:
 - 
                                3
Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše mírně zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme a přikryté necháme odstát 10 minut. Potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a celé 1 minutu zahříváme. Poté přiléváme přecezené mléko a spolu takto za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme.