Polévka z mušlí v bílém víně
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 4 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 stroužek Česnek
 - 3.5 dl Víno bílé
 - 1.5 dl Voda pitná
 - 2 kg Mušle slávky
 - 4 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 812 kcal
 - Sacharidy 58 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 1922 mg
 - Bílkoviny 66 g
 - Uhlovodany 56 g
 - Cholesterol 160.6 mg
 - Draslík 1803.1 mg
 - Vláknina 4705.3 mg
 - Vitamín A 4705.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0.1 mg
 - Vitamín C 50.1 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 45.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vydrhneme mušle pod studenou vodou. Ty, které se neuzavřou při poklepu, bez váhání vyhodíme.
 - 
                                2
Ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, česnek a smažíme, dokud nezměknou. Přidáme víno, citronovou šťávu, vodu, sůl, pepř a bouquet garni. Uvedeme do varu, pod pokličkou necháme 5 minut podusit.
 - 
                                3
Přidáme do pánve mušle, pod pokličkou dusíme dalších 5 minut. Občas pánví zatřeseme. Odstraníme všechny neotevřené mušle a bouquet garni.
 - 
                                4
Vyloupeme mušle ze skořápek. Vmícháme postupně do polévky zbývající máslo, šleháme 3 minuty, dokud polévka nezhoustne.
 - 
                                5
Přidáme smetanu a polovinu petrželky, prohřejeme.
 - 
                                6
Polévku podáváme ozdobenou zbývající petrželkou s teplým a křupavým bílým pečivem.