Gozinaki, gruzínský ořechový medový dezert

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 500 g Ořechy vlašské
  • 500 g Med včelí
  • 100 g Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 518 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 3 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 58 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 246.7 mg
  • Vláknina 6900 mg
  • Vitamín A 6900 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.9 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jádra vlašských ořechů lehce opražíme na suché pánvi a pak je nakrájíme na malé kousky.

  • 2

    Do širšího kastrolu vlijeme med, uvedeme do varu a vaříme tak dlouho, až se kapka neroztéká na talíři. Pak do medu vsypeme ořechy a moučkový cukr a za stálého míchání vaříme dále tak dlouho, dokud neucítíme, že došlo ke karamelizaci.

  • 3

    Hmotu pak sejmeme z ohně a nalijeme na čistý vodou pokropený vál a válečkem namočeným ve vodě ji rozválíme na plát o síle 1 cm.

  • 4

    Necháme vychladnout a nakrájíme na čtverce 5x5 cm, které pak usušíme v otevřené troubě při velmi nízké teplotě.

Komentáře k receptu