Čak-čak, uzbecký medový dezert

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 430 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 100 g Vlašské ořechy
  • 150 g Mák mletý
  • 500 g Med včelí
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 4 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Vodka
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 528 kcal
  • Sacharidy 105 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 59 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 104 g
  • Cholesterol 104.4 mg
  • Draslík 188.8 mg
  • Vláknina 8250 mg
  • Vitamín A 8250 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh

  • 2

    Žloutky utřeme se 30 g pískového cukru a změklým máslem, přidáme špetku soli, ušlehané bílky, mléko a vodku, promísíme a za stálého míchání přisypeme polovinu dávky polohrubé mouky. Vypracujeme řídké těsto, do kterého zapracujeme zbytek mouky, až vznikne těsto dostatečně husté. To zabalíme do vlhké utěrky a necháme asi 20 minut odležet.

  • 3

    Mezitím si připravíme makovo-ořechovou směs. Rozsekáme 100 g jader vlašských ořechů, na suché pánvi je krátce opražíme, umeleme mák a smícháme ho s ořechy.

  • 4

    Z těsta vyválíme plát 3 mm silný, nakrájíme ho na proužky široké půl centimetru, ze kterých pak nakrájíme kousky asi 3 cm dlouhé. Tyto „nudle“ vložíme do síta rozehřáté fritézy, dozlatova je osmažíme a dáme okapat.

  • 5

    Ve velké pánvi rozpustíme med, přidáme do něj 400 g cukru a dobře provaříme. Pěnu sbíráme a směs vaříme do zhoustnutí. Pak ji sejmeme z ohně, vmícháme makovo-ořechovou směs, přidáme osmažené nudle a vše rovnoměrně promícháme.

  • 6

    Horký čak-čak rozestřeme na plech s pečícím papírem ve vrstvě vysoké 1 cm a necháme vychladnout.

  • 7

    Čak-čak podáváme nakrájený na čtverečky nebo kosočtverce.

Komentáře k receptu