Kapustová polévka s bůčkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 300 g Chléb pšeničný (bílý)
  • 300 g Kapusta hlávková
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Mrkev kořen
  • 100 g Pórek
  • 10 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 15 g Cukr krupice
  • 600 g Vepřový bok
  • 2000 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 899 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 69 g
  • Sodík 1065 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 92 mg
  • Draslík 839.1 mg
  • Vláknina 10855 mg
  • Vitamín A 10855 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 71.8 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřový bůček vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po pár minutách vaření se na hladině utvoří pěna, kterou odebereme. Mrkev nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka a přidáme k masu. Ochutíme solí, pepřem a vaříme 40 minut.

  • 2

    V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme středně tmavou jíšku. Mezitím si nakrájíme kapustu na slabé proužky a přidáme do jíšky, osmahneme a zalijeme trochou vývaru z masa. Podusíme 5 minut a odstavíme. Maso z vývaru vyjmeme, nakrájíme na kostičky, vrátíme do hrnce, přidáme kapustu s povařenou jíškou a pozvolna vaříme.

  • 3

    V pánvi rozpustíme 1 lžíci másla, přidáme cukr a jakmile začne karamelizovat, přidáme do pánve kostky vařených brambor a v karamelu je obalíme. Brambory v karamelu přisypeme do polévky a ještě několik minut povaříme, než se provaří jíška a rozvaří karamel.

  • 4

    Polévku podáváme s bílým pečivem.

Komentáře k receptu