Polévka z mušlí po americku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Anglická slanina
  • 50 g Petržel - nať
  • 500 g Mušle slávky
  • 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Brambory
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Rajčata
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Paprika červená
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 l Voda pitná
  • 1 l Vývar z mušlí
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 302 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 1710 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 148.6 mg
  • Draslík 789.8 mg
  • Vláknina 4668 mg
  • Vitamín A 4668 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 65.1 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mušle dobře omyjeme, použijeme na lastury i kartáček, a necháme okapat. Vyřadíme pootevřené mušle.

  • 2

    Oloupeme cibuli a oškrábeme bramboru. Červenou papriku omyjeme a rozřízneme napůl. Odstraníme bílé žebroví s jadérky a pokrájíme papriku na menší kostičky. Cibuli nasekáme nadrobno. Slaninu pokrájíme na menší kousky.

  • 3

    Do kastrolu vlijeme olej a rozpálíme. Vhodíme na něj slaninu a necháme ji, dokud nezesklovatí. Přidáme cibuli a papriku a orestujeme, dokud se nerozvoní. Pak přilijeme do kastrolu vývar z mušlí, osolíme a opepříme. Vaříme 20 minut.

  • 4

    Připravíme hrnec, do kterého vlijeme vodu a vložíme do něj pařák. Na něj poskládáme zavřené mušle. Vaříme v páře, dokud se neotevřou. Ty, které se během vaření neotevřely, vyřadíme, jsou zkažené. Z otevřených mušlí vidličkou opatrně vybereme maso.

  • 5

    Vroucí vodou spaříme rajčata, odstraníme z nich slupku a rozkrájíme je na poloviny. Oddělíme z nich semínka. Rajčatovou dužinu pokrájíme na menší kostičky, které pět minut před koncem vaření polévky vsypeme do kastrolu.

  • 6

    V misce rozmícháme smetanu, žloutek a citronovou šťávu. Vlijeme do vývaru, který potom hned sundáme z plotny a vsypeme do něho maso z mušlí.

  • 7

    Polévku rozdělíme do talířů a posypeme nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu