Brambory s chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Brambory
  • 1000 g Chřest bílý
  • 300 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Rozmarýn čerstvý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 755 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 243 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 275.1 mg
  • Draslík 1183.9 mg
  • Vláknina 19475.8 mg
  • Vitamín A 19475.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 33.7 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 93.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme a vaříme asi 20 minut v osolené vodě. Scedíme je a rozčtvrtíme.

  • 2

    Chřest omyjeme, oloupeme a konce odřízneme. Vaříme v osolené vodě se špetkou cukru a lžící másla 15 minut.

  • 3

    Do nerezové mísy dáme žloutky, víno a v horké vodní lázni šleháme do pěny. Nesmí se vařit. Za stálého míchání přidáváme nejdříve po kapkách a potom tenkým pramínekm rozpuštěné máslo. Osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou.

  • 4

    Připravené brambory opečeme na zbylém másle do zlatova, opepříme, posypeme nasekaným rozmarýnem a krátce osmahneme.

  • 5

    Brambory s chřestem a omáčkou upravíme na nahřáté talíře a ihned podáváme.

Komentáře k receptu